Raili?

Raili Honkanen-Korhonen

Versio 2Olen kehittänyt L I V E  Experience -menetelmän alunperin opetustyötäni varten. Se syntyi pala palalta, vuosi vuodelta, innostuksesta ja kiinnostuksesta kaikkeen luovaan, innostavaan ja kehittävään tekemiseen. Tunneillani saan kohdata ihania ja kiinnostavia ihmisiä.  Nämä hyvät, arjen keskellä tapahtuvat kohtaamiset rakentavat mielekästä elämää ja auttavat pitämään hymyn huulilla. L I V E Experiencen avulla toteutan kutsumustani.

Koulutus ja työ

Olen koulutukseltani musiikkipedagogi  YAMK ja instrumenttini on laulu. Olen intohimoinen äänen tutkija ja ihailija. Olen toiminut rytmimusiikin laulun- ja äänenkäytön opettajana vuodesta 1990, jolloin aloitin työurani Pop/Jazz Konservatoriossa. Rytmimusiikin laulupedagogiikka kuuluu myös työnkuvaani. Ammattikorkeakoulun syntymisen myötä siirryin silloiseen ammattikorkeakoulu Stadiaan, joka muuttui sittemmin Metropolia Ammattikorkeakouluksi. Olen sitoutuvaa laatua, mutta siitä huolimatta olen poikennut opettamassa myös Sibelius Akatemiassa eri osastoilla. Ammatillinen koulutus ja aikuisten kanssa toimiminen on siis minulle tuttua. Koska rakastan toimia ihmisten kanssa, kouluttauduin toiminnallisten menetelmien ryhmänohjaajaksi (TRO). Opettaminen on kutsumukseni, lapsena opetin kissaani kun muita opetettavia ei ollut. 

Ääni

Kiinnostus ääneen sai minut etsimään ja kokeilemaan erilaisia äänenkäyttötapoja. Niistä tutkimuksista ja kokeiluista syntyi ääni-improvisaatiot ja ääni-improvisaatioita tekevä ryhmä, Huima Laulu. ”Huimailu” on sekä omien opetuskokeilujeni laboratorio, mutta myös rakas ryhmä. Huima Laulua johdattaa intuitio ja se luo uusia lauluja ja äänimaisemia jakaen yhteisen hetkessä olemisen kokemuksen kuulijoidensa kanssa. 

Tarinat ja teatteri – tarinateatteri

Tarinat ovat aina olleet minusta kiehtovia. Olivatpa ne kirjoissa, elokuvissa, näytelmissä tai musikaaleissa. Merkittävimmät ja parhaimmat tarinat ovat kuitenkin ne oikeat, ihmisille tapahtuvat asiat ja kokemukset. Niiden kuulemisesta olen niin kiinnostunut, että olen kouluttautunut tarinateatteriohjaajaksi. 

Keksiminen ja kirjoittaminen

Olen aina ollut kova tyttö kuvittelemaan kaikenlaista. Kuvittelustani on välillä poikinut jotain tolkullistakin, mm. silloin kun kirjoitimme oppikirjailijaryhmän kanssa alakoulun musiikin oppikirjasarjan Saa Laulaa. Osuutenani oli kirjoittaa kaikesta laulamiseen liityvästä  ja keksiä niin oppilaille kuin opettajillekin opettavaista mutta kivaa tekemistä laulamisesta. Oppilaille kuvittelin mm. äänikoneen ja opettajille äänenhuoltoaseman, joiden avulla esitellään ihmisen äänentuottokoneistoa ja joista saa tietoa ja vinkkejä omaan äänenkäyttöönsä.

Tanssiminen ja itsensä kehittäminen

Siirryttyäni esiintyjälavan laulajasta tanssisalin puolelle, löysin tanssimisen hauskuuden. Erityisen ihanaa siitä tuli, kun löysin Vital Danzan, toiselta nimeltään Vital Development. Se on menetelmä, joka yhdistää liikkumisen ja tanssimisen henkisten ominaisuuksien kehittämiseen. Minulle ja monelle muullekin täydellisesti sopiva yhdistelmä, jonka totesin niin hyväksi että kouluttauduin ohjaajaksi. Nyt käytän sitä työssäni niin laulunopetuksessa, ilmaisun ja esiintymisen opetuksessa kuin myös oman ja muiden hyvinvoinnin parantamisessa.

Mielenrauhaa ja hyvinvointia

Maailman tullessa mielestäni yhä meluisemmaksi ja hektisemmäksi olen suunnannut huomioni oman mieleni hulinoihin. Kaikenmoista joutavaa sieltä löytyykin ja siksi kouluttaudun parhaillaan mindfulness tunnetaito-ohjaajaksi. Koulutuksen myötä saan niin itselleni kuin myös työpajoihini osallistuville tärkeitä mielenrauhaa ja hvyinvointia lisääviä työkaluja.